Vuodesta 2006 toiminut Repin-instituutin kuvataideopetus on toteutettu osittain etänä Kotkassa keväästä 2020 asti. Pandemia sulki rajat itänaapuriin ja koulutuksen opettajat Venäjällä Pietarissa olivat melkoisen haasteen edessä – miten opettaa klassista maalausta etänä?
Kevät saatiin kunnialla päätökseen Zoom-yhteyksien avulla ja kesällä järjestettiin jo Plein Air -akvarellimaalauskurssi lähiopetuksena. Syksy toi uudet opiskelijat taloon mutta Venäjän raja pysyi suljettuna. Ensimmäiset kurssit vedettiin mallikkaasti lähiopetuksena kotimaisin voimin Aleksandra Hintsalan, Paul Laanen ja Ninni Heldtin rautaisella ammattitaidolla. Jan Lelchuk luennoi väriopista Kuvataiteen perusopintojen opiskelijoille etänä Pietarista käsin. Harjoitustöitä palloteltiin puhelimitse pikaviestinpalvelu Whatsappin ja tietokoneella videopuhelupalvelu Zoomin välityksellä opettajan ja opiskelijoiden välillä.
Marraskuussa tilanne alkoi taas näyttämään haastavammalta, Covid-19 tilanne oli kiristymässä eikä rajojen avaaminen ollut näköpiirissä. Repin-instituutin ”äiti” ja amanuenssi Aleksandra Hintsala opetti pitkiä päiviä hallinnollisen työn ohella. Kuvataidekoulutuksen henkilöstö odotti jännittyneen syyskuussa jätetyn oleskeluluvan käsittelyä Migrissä. Taidegraafikko, kuvataitelija Igor Baranov odotti rajan toisella puolella.
Joulukuun ensimmäisenä päivänä Igor ja puoliso Ira Tatarnikova pääsivät matkaan Leia-koiran kanssa. Asiaankuuluvat virustestit otettiin ensin Pietarissa ja myöhemmin Suomessa. Seuraavana päivänä luimme aamun lehdistä Kymenlaakson siirtyneen pandemian leviämisvaiheeseen ja opetus siirrettiin etäopetukseksi vuoden loppuun asti. Repin-instituutin kuvataidekoutuksessa on nyt opettaja Pietarista paikan päällä mutta opiskelijat työskentelevät kotistudioissaan ja viestivät opettajan kanssa jälleen Zoomin ja Whatsappin välityksellä.
Igor Baranov
37-vuotias venäläinen taidegraafikko ja kuvataiteilija Pietarista. Valmistunut Pietarin kuvataideakatemiasta vuonna 2007. Opettanut Repin-instituutissa vuodesta 2009. Opetusohjelmaan on kuulunut kaksi kolmen viikon opetusjaksoa Kotkassa vuosittain. Joulukuussa 2020 Baranov sai puolen vuoden oleskeluluvan Suomessa perheineen ja opettaa täysipäiväisesti Repin-instituutissa. Mukana Kotkassa on vaimo Ira Tatarnikova, visuaalinen taiteilija hänkin, sekä saksanpaimenkoira Leia. Tulevaa kevättä 2021 Baranov odottaa innostuneena, pidempi yhtenäinen tiivis opetustyö mahdollistaa syvemmän yhteyden oppilaiden kanssa sekä omien visuaalisten periaatteiden ja työtapojen välittämisen opiskelijoille. Puolen vuoden rupeama mahdollistaa myös opiskelijan kehityskaaren ja edistymisen näkemisen. – Tämä vastaa hyvin Pietarin taideakatemian opetusmallia, kiteyttää Baranov.
Teksti ja kuva: Tuuli Koivisto, Kymenlaakson kesäyliopisto 12/2020