• Repin-instituutti

Vuonna 2019 tuli kuluneeksi 175 –vuotta Ilja Repinin syntymästä

Vuonna 2019 tuli kuluneeksi 175 –vuotta Ilja Repinin syntymästä. Erilaisia tapahtumia järjestettiin niin Pietarissa kuin Moskovassakin, mukaan lukien suuri näyttely, jossa oli nähtävillä valtaisa osa Repinin tuotantoa. Myös Taideakatemiamme osallistui juhlintaan; professorimme Yuri Kalyutan johdolla järjestimme Akatemian museolla maalausprojektin juhlavuoden kunniaksi.

Puimme mallin vanhanajan pukuun, ja aloimme maalata. Samoihin aikoihin aukesi diplomitöiden näyttely, ja avajaispäivänä mallin lisäksi puimme itsemme ajan henkeen sopiviin asuihin. Vieraat kiertelivät katsomassa näyttelyä, ja me maalasimme kuten Ilja Repin aikoinaan.

Vieraat kiertelivät katsomassa näyttelyä, ja me maalasimme kuten Ilja Repin aikoinaan.

 thumbnail IMG 20191009 151253

Ilja Repinin elämä taiteilijana oli värikäs ja monivaiheinen. Hän syntyi itä-Ukrainassa, muutti Pietariin ja opiskeli Pietarin Keisarillisessa Taideakatemiassa, jossa hän myöhemmin opetti. Vuonna 1944 Taideakatemia nimettiin hänen mukaansa. Ilja Repin on tunnettu muotokuvistaan ja historiallisista teoksistaan. Elämänsä aikana hän maalasi monta merkittävää taulua, joita on esillä Pietarin Venäläisen taiteen museossa ja Moskovan Tretjakovin galleriassa. Myös Helsingin Ateneumilla on oma Repin -kokoelmansa, sillä vuonna 1920 Repin lahjoitti Suomen taideyhdistykselle 23 venäläisten taiteilijoiden teosta ja seitsemän omaa tauluaan.

thumbnail IMG 20191012 140250

Yhteys Suomen ja Ilja Repinin välillä on vahva. Vuonna 1903 hän muutti pysyvästi Kuokkalaan, joka vielä silloin kuului Suomelle. Monet yrittivät houkutella häntä takaisin Venäjälle, mutta Repin halusi jäädä, sillä ei ollut järin innoissaan Nikolai II:n hallinnosta. Vallankumouksen jälkeen bolševikit sekä itse Lenin yrittivät taivutella Repiniä palaamaan, sillä ymmärsivät taiteilijan merkittävyyden ja arvon. ”Tekö tarjoatte minulle rahaa, te kerjäläiset, te, jotka olette tyhjentäneet suuren Venäjän niin putipuhtaaksi, että siellä nyt miljoonat näkevät nälkää ja kärsivät kurjuutta... En ole rikas, mutta en myöskään niin köyhä, että ottaisin vastaan teidän rahojanne." Näin vastasi Repin, kun eräs pariskunta yritti maanitella häntä takaisin hyvän eläkkeen, asunnon ja auton verukkeella.  

thumbnail IMG 20191011 111924

Suomen rajojen sulkeuduttua vuonna 1917 Repin jäi vaimoineen Suomen puolelle. Usein virheellisesti luullaan Repinin olleen Suomen kansalainen, mutta tosiasiassa hänellä oli niin kutsuttu Nansen-passi, joka oli erityinen henkilöllisyystodistus Venäjän vallankumousta paenneille. Ilja Repin rakasti Suomea ja elämää Suomessa. Hänellä oli myös paljon suomalaisia taiteilijaystäviä, joihin lukeutui Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela ja Eino Leino.

thumbnail IMG 20191011 122036

Ilja Repin ymmärrys taiteen poliittisesta ja yhteiskunnallisesta arvosta oli syvää. Ymmärrys välittyy niin hänen taiteestaan kuin elämästäänkin. Teostensa kautta hän puhui ja kritisoi, kun taas yksityisessä elämässään sitoi vahvoja kulttuurisiteitä sekä tavoitteli rauhallista ja vapaata elämää. Vanhuutensa päivillä Repin ennusti, että ”lähitulevaisuudessa Suomi ja Venäjä pääsevät hyviin naapuruussuhteisiin (… ). Ja ylipäätään suhteet Suomeen ovat korkeimmassa määrin hyödyllisiä kummallekin puolelle”.

thumbnail IMG 20191009 131946

Osa tekstistäni on julkaistu aiemmin sanomalehti Ilkassa 15.11.2017

Reetta-Sofia Maunumaa


Kehity taitavaksi tekijäksi

Footer Repin Footer Yliopisto

Yhteystiedot

Kymenlaakson kesäyliopisto/
Repin-instituutin kuvataidekoulutus
Laivurinkatu 7, 48100 Kotka
GSM 040 595 5893 | GSM 044 556 5830