Kuva: Ilja Porvatovin veistos Lentäjä vuodelta 2016, metalli-kipsi-muovi 100x60x35cm.
Opiskelu Pietarin Taideakatemiassa on vaativaa, mutta vielä vaativammaksi osoittautuu työskentely ja opettaminen. Akatemiassa työt eivät lopu kesken. Kuvanveistäjä ja Akatemiassa opettajana toimiva Ilja Porvatov on viettänyt koko elämänsä kuvanveiston parissa.
Ilja Porvatov, assistenttiopettaja, Pietarin Taideakatemian kuvanveiston laitos.
Ilja syntyi Uljanovskin kaupungissa ja vietti lapsuutensa Syzranissa, Volgan varrella. Jo lapsena Ilja kiinnostui piirtämisestä. Iljan kertoman mukaan vanhemmat eivät olleet ehdottaneet piirtämistä tai taidetta, eikä kukaan perheestä tai sukulaisista ole harjoittanut kyseistä ammattia. Iljan isoisä tosin olisi tarinan mukaan halunnut taiteilijaksi, mutta hänen isänsä ei antanut siihen lupaa. Iljasta tuli siis perheen ensimmäinen taiteilija.
Ilja Porvatov - Kalat, 2012-2013, pronssi, 35x38x25 ja 35x30x28 cm.
Ilja kävi lapsena taidekoulua, jossa piirrettiin ja maalattiin sekä kokeiltiin kuvanveistoa. Tuolloin syttyi palo veistämistä kohtaan, siitä Ilja tykkäsi eniten. Peruskoulun jälkeen vuosina 2006-2011 Ilja opiskeli K. A. Savitskin mukaan nimetyssä taideammattioppilaitoksesta Penza -nimisessä kaupungissa Venäjällä. Ilja valmistui oppilaitoksesta nimikkeellä ”taiteilija, kuvanveistäjä, pedagogi”. Tämän jälkeen matka jatkui Pietarin Taideakatemiaan kuvanveiston laitokselle
Opiskelu ja kuvanveisto oli Iljalle mieluisaa. Kuuden opiskeluvuoden aikana hän opiskeli ja veisti aamusta iltamyöhään. Ilja osallistui moniin näyttelyihin ja projekteihin Akatemiassa. Hän pääsi matkustamaan useamman kerran myös Italiaan, jossa järjestettiin kansainvälisiä kuvanveiston festivaaleja ja symposiumeja. Tuolloin järjestetyissä kilpailuissa Ilja valittiin molemmilla kerroilla kolmen parhaan joukkoon, ja taiteilijan veistos otettiin Italiaan kokoelmiin.
Vuonna 2017 Ilja valmistui Pietarin Taideakatemiasta loistavilla arvosanoilla, punaisen diplomin kera. Heti valmistumisen jälkeen Ilja otetiin Pietarin Taiteilijaseuran jäseneksi. Hänelle myönnettiin myös paikka Akatemian kolmevuotiseen ”taidestudioon”, jossa Akatemiasta valmistuneet saavat tehdä töitä ja taidetta kolmen vuoden ajan pienellä palkalla. Samaan aikaan Ilja otettiin töihin assistenttiopettajaksi kuvanveiston laitokselle, ylemmille vuosikursseille.
Tänä päivänä Ilja työskentelee assistenttiopettajana 3.-6. vuosikursseilla. Hän toimii myös pääopettajana kuvanveiston valmistavalla vuosikurssilla, tämä on sekä ulkomaalaisille että venäläisille tarkoitettu vuoden mittainen kurssi, joka valmistaa oppilaita Akatemian pääsykokeisiin ja Akatemiassa opiskeluun.
Akatemiassa työskentelyn lisäksi Ilja tekee tilaustöitä yhdessä kuvanveiston osaston johtajan, A. A. Novikovin, kanssa. Venäjällä tilaustöitä riittää niin kirkollisista veistoksista aina muistomerkkeihin ja patsaisiin asti, joten työt pitävät tämän kaksikon kiireisinä!
Kuvanveiston kolmiulotteisuus sekä erilaiset materiaalit tuovat haastetta tekemiseen ja opettamiseen. Vaikeutta lisää vielä veistämisen fyysisyys; suurten teosten luomiseen tarvitaan niin käsivoimaa kuin aivojakin. Tämän kaiken tiedon sekä taidon opettaminen on aikaa ja energiaa vievää puuhaa. Kuvanveiston laitoksella työskentelevät opettajat ja professorit ovat siis kivenkovia ammattilaisia, joilta ei voimaa ja älyä puutu!
Teksti ja kuvat: Reetta-Sofia Maunumaa 5/2021.