• Repin-instituutti

Kurkistus kuvanveistoon!

Pietarin Taideakatemiassa sijaitsee viisi tiedekuntaa: maalaustaide, graafinen taide, arkkitehtuuri, kuvanveisto sekä taiteen teoria ja taidehistoria. Jokaisella laitoksella on omat perinteensä ja opetussuunnitelmansa, mutta paljon yhtäläisyyksiäkin löytyy. Tällä kertaa pääsemme kurkistamaan kuvanveiston kiehtovaan maailmaan!

Muotokuvia Anna Kochegina

Muotokuvia - Anna Kochegina.

Ilja Porvatovin töitä Taidestudiolla

Kuvanveistäjän tauko Sofia Saikåin öljy kankaalle

Maalaus: Kuvanveistäjän tauko - Sofia Saikåin, öljy kankaalle.

Kuvanveiston laitos jatkaa ja vaalii pitkiä perinteitä Pietarin Taideakatemiassa. Laitoksella on opiskellut ja opettanut muun muassa Mihail Anikušin, jonka kuuluisia patsaita seisoo ympäri Pietaria, mukaan lukien Aleksandr Pušhkinin patsas Taiteiden Aukiolla. Jopa Turusta ja Kotkasta löytyvät Anikušinin suunnittelemat patsas ja muistomerkki. 

opiskelijoita

 

Muotokuvia Vadim Nesvetov

Muotokuvia - Vadim Nesvetov.

Nykyisin laitoksella opettavat sekä Anikušinin että hänen oppilaansa Sergey Kubasovin opissa olleita kuvanveistäjiä. Veistoksen opinnot kestävät kuusi vuotta, kuten maalaustaiteen laitoksella. Kuuden vuoden aikana opiskelijat kohtaavat paljon erilaisia tehtäviä ja haasteita. Opiskelu ja työskentely on rankkaa, myös fyysisesti, sillä opiskelijoiden tulee itse käsitellä erilaisia materiaaleja, rakentaa kehikoita ja jalustoja sekä väännellä rautalankoja ja hitsata. Kuuden vuoden aikana opiskelijoille tulevat tutuksi monet materiaalit: savi, vaha, kipsi, keramiikka, puu, metalli, pronssi, kivi (kuten marmori) sekä erilaiset muovisekoitteet. Jokaiselle materiaalille on varattu oma harjoittelujaksonsa, jolloin opiskelijat oppivat käyttämään ja mahdollisesti veistämään kyseistä materiaalia. Esimerkiksi pronssipraktiikan aikana opiskelijat tekevät omasta työstään pronssille tarkoitetun muotin, jonka jälkeen työ valetaan pronssiin. Prosessi on pitkä ja mielenkiintoinen.

pensselit

työkalut

studio

Vuosikurssit sisältävät pääasiassa muotokuvien, alastonmallien ja sommitelmien veistoa. Tämän lisäksi opiskelijat pääsevät kokeilemaan muun muassa reliefin tekoa. Viimeisillä vuosikursseilla opiskelijat veistävät jo suurempia töitä, kuten aidoissa mittasuhteissa olevan alastonmallin.

Alastonmalli Vadim Nesvetov

Alastonmalli - Vadim Nesvetov.

hevonen

Opetussuunnitelmaan kuuluu jopa hevosen veistäminen, tällöin malliksi tuodaan hevonen Akatemian hevostallista. Hevonen seisoo studion keskellä, ja oppilaat veistävät savesta. 

Veistämisen lisäksi opintoihin sisältyy piirustusta ja luentoja, kuten muillakin laitoksilla. Tärkeimmät luennot kuvanveiston opiskelijalle ovat ehdottomasti anatomian luennot. Kuvanveistäjän tulee osata ihmisen anatomia ja mittasuhteet läpikotaisin, sillä veistoksen kolmiulotteisuus lisää haasteita.

Kuvanveistäjän tulee osata ihmisen anatomia ja mittasuhteet läpikotaisin, sillä veistoksen kolmiulotteisuus lisää haasteita.

Viimeisellä vuosikurssilla, diplomivuodella, opiskelija veistää joko yhden isomman työn tai sarjan pienempiä töitä. Opiskelija saa valita itse oman materiaalinsa lopputyölleen. Monesti päätyö veistetään savesta, varsinkin jos kyseessä on isompi työ. Pienemmät työt voivat olla esimerkiksi puusta, keramiikasta tai kivestä. 

Valmistumisen jälkeen pieni osa oppilaista hakee Akatemiassa sijaitseviin “taidestudioihin”, joissa voi työskennellä kolme vuotta. Tuona aikana kuvanveistäjät luovat omia veistoksiaan, tekevät tilaustöitä ja osallistuvat erilaisiin veistoskilpailuihin, joita järjestetään yleensä, kun kaupunki tai valtio haluavat pystyttää patsaan tai muistomerkin.

Kuvanveistäjä Vadim Nesvetov Taidestudiollaan

Kuvanveistäjä Vadim Nesvetov Taidestudiollaan.

Venäjällä kuvanveistäjille näyttäisi vielä riittävän monenlaisia töitä, kuten opetusta, tilauksia ja  restaurointia. Tsaarien ja myöhemmin Neuvostoliiton aikakauteen verrattuna kuvanveiston kukoistus on kuitenkin hiipunut huomattavasti. Tsaarien aikana kuvanveistäjän ammatti oli yksi korkeimmista, ja tilausta riitti. Neuvostoliiton aikana taas syntyi monumentaalisia ja mahtavia teoksia, tämä aika oli oikeaa kuvanveiston kulta-aikaa. Toivottavasti kuvanveiston perinne ei hiipuisi liikaa, vaan herättäisi kiinnostusta etenkin nuorissa, sekä täällä Venäjällä että Euroopassakin. Pietari on otollinen paikka kuvanveistolle perinteensä ja historiansa takia, ja Pietarin Taideakatemia tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden opiskella kuvanveistoa perinteisin menetelmin mestariveistäjien opastuksella!

Tässä vielä pieni lista venäläisistä kuvanveistäjistä, jotka ovat opiskelleet Akatemiassa: Mihail Anikušin, Sergey Kubasov, Mark Antokolski, Pjotr Klodt, Vladimir Beklemishev, Ivan MartosMikhail KozlovskyFedot Shubin.

Teksti ja kuvat: Reetta-Sofia Maunumaa 3/2021.


Kehity taitavaksi tekijäksi

Footer Repin Footer Yliopisto

Yhteystiedot

Kymenlaakson kesäyliopisto/
Repin-instituutin kuvataidekoulutus
Laivurinkatu 7, 48100 Kotka
GSM 040 595 5893 | GSM 044 556 5830