Tapaaminen Utinkadulla -näyttely

Repin-instituutin kuvataidekoulutus ja Eduko järjestivät Media-alan ja kuvallisen ilmaisun 1-vuosikurssin opiskelijoiden näyttelyn Kouvolassa 27.3.-28.4.2023 Edukon galleriassa osoitteessa Utinkatu 85, Kouvola.

Näyttelyn avajaiset Edukolla 27.3.2023

Näyttelyn avajaisissa 27.3.2023 (kuva Aleksandra Hintsala)

Kuvataidekoulutuksen opiskelijoille menestystä SAKUstars-kilpailussa

SAKUstars-tapahtuma on valtakunnallinen kulttuurikilpailu kaikille ammattiin opiskeleville. Kilpailuissa on sarjoja sekä ennakkoon lähetettäville töille että paikanpäällä tehtäville suorituksille. Mukana on kaikki, mitä kulttuuriin kuuluu!

Repin-instituutissa opiskelevat Edukon opiskelijat ovat osallistuneet vuosittain tähän kilpailuun. Ennakkosarjoissa tuli menestystä seuraavissa kategorioissa:

Maalaukset:


Tatu Arminen

Kilpailutapahtuma jatkuu vielä livetapahtumilla, voit seurata kilpailujen tulosten päivittymistä tapahtuman verkkosivuilta.

Kuvataideopiskelija osallistui jäänveiston SM-kisoihin

Suomen jäänveiston huipputaiteilijat kokoontuivat 17.-20.2.2023 Espoon Oittaalla järjestettäviin jäänveiston SM-kilpailuihin. Kuvataideopiskelija Alexey Kovzun oli myös mukana kilpailussa.

Oittaalla oli sunnuntaina veistokisoja ajatellen ihanteellinen sää. Pakkasta oli riittävästi, mutta ei liikaa. Teoksille haitallisimpia olisivat vesisade tai kova auringonpaiste. Jääveistokset valaistaan ja ne pysyvät Oittaalla ehjinä ja yleisön nähtävillä säästä riippuen noin viikon.

Kaikki veistäjät saivat käyttöönsä 2 000 kiloa kirkasta Puruveden jäätä. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli eläinsatu ja aikaa veistosten tekoon oli 16 tuntia.

Kisoihin osallistui 11 jäätaiteilijaa: Paula Saulama Porvoosta, Riitta Matikainen Joroisista, Sofia Sopanen Enonkoskelta, Timo Koivisto Porvoosta, Janne Andberg Vihdistä, Jukka Kytömäki Mäntyharjulta, Veijo Oinonen Kouvolasta, Jussi Miettinen Kuopiosta, Timo Heikura Joensuusta, Aleksey Kovzun Kotkasta ja Antti Pedrozo Porista.

Jäänveistokilpailuun valmistautuminen

Valmistelu ei sinänsä ole kovin iso homma - tehdään luonnos (toki tähän mennessä tein jo muutaman, syynä sääennusteen vaihtelu), pieni tarkistuslista työkaluista ja kerätään kaikki yhteen kasaan, Alexey kertoo kisaan valmistautumisestaan.

- Monia voi yllättää, kun näkee jäätaltat, vatupassin, silitysraudan ja palan alumiinia samassa kasassa, mutta näitä kaikkia käytetään jäänveistossa. Jäänveistoala on hyvin pieni ja näin ollen työkalujen hankinta on vaikeaa. Ison osan työkaluista veistäjät tekevät itse.

Suomessa veistäjän tärkein työkalu on ketjusaha (sähkö, moottori ja akku), mutta maailmassa on esimerkiksi kilpailuja, joissa moottori tai sähkölaitteiden käyttö on kiellettyä, Alexey kertoo.
- Haaveilen osallistumisesta sellaiseen kilpailuun tulevaisuudessa, uskon että jää avautuisi materiaalina aivan uudella tavalla. 

- Ennen lähtöä ketjujen ja talttojen teroitukset tarkistetaan ja tarvittaessa teroitetaan. Jäätalttojen pitäisi olla yhtä terävät, kuin hyvä veitsi, jotta jäätä voisi leikata juuri siihen muotoon, kuin haluaa. Jäänveiston (kuten moneen muunkin materiaalin veiston) haaste ovat suuret kulut. Tänäkin vuonna olen ostanut työkaluja usealla sadalla eurolla. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jäänveistotaidetta on edistettävä Suomessa. Kyseessä on Pohjoismaihin keskittynyt taiteen laji, joka on ympäristöystävällinen ja materiaali itse on yksi kauneimmista tai jopa kaunein, jos joku kysyisi minulta, Alexey kuvailee.

Oli hienoa tavata muita kilpailijoita ja iso kiitos Jäälinna ry:lle ja Fohlin Kaj-Erikille kisojen järjestämisestä, Alexey kertoo kisaviikonlopun jälkeen.

Alexey Kovzun jäänveiston SM-kisoissa Espoossa 

 Lähteinä käytetty Ylen ja Länsiväylä-lehden artikkeleita.

Kuvataideopiskelijan haastattelu

Monica Väre opiskeli Repin-instituutin kuvataidekoulutuksessa lukuvuonna 2021-2022. Lue hänen haastattelunsa verkkosivuiltamme.

Opiskelijahaastattelussa Monica Väre

Monica kertoo haastattelussa, minkälaista opiskelu oli, mitä hän oppi ja mitä hän aikoo tehdä tulevaisuudessa.

Kuvataidekoulutuksen seuraavalle lukuvuodelle 2023-2024 haetaan keväällä 2023. Päivitämme tiedot koulutuksen verkkosivulle, kun hakuaika on vahvistettu. Seuraa meitä myös somessa! Keväällä 2023 ehtii vielä mukaan yksittäisille kursseille eli moduuleille. Voit ilmoittautua koko moduuliin tai valita sinua kiinnostavan osan. Lisätietoja opiskelusta saat ottamalla yhteyttä Aleksandra Hintsalaan, sähköposti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Kehity taitavaksi tekijäksi

Footer Repin

eduko logo rgb