Suomen jäänveiston huipputaiteilijat kokoontuivat 17.-20.2.2023 Espoon Oittaalla järjestettäviin jäänveiston SM-kilpailuihin. Kuvataideopiskelija Alexey Kovzun oli myös mukana kilpailussa.
Oittaalla oli sunnuntaina veistokisoja ajatellen ihanteellinen sää. Pakkasta oli riittävästi, mutta ei liikaa. Teoksille haitallisimpia olisivat vesisade tai kova auringonpaiste. Jääveistokset valaistaan ja ne pysyvät Oittaalla ehjinä ja yleisön nähtävillä säästä riippuen noin viikon.
Kaikki veistäjät saivat käyttöönsä 2 000 kiloa kirkasta Puruveden jäätä. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli eläinsatu ja aikaa veistosten tekoon oli 16 tuntia.
Kisoihin osallistui 11 jäätaiteilijaa: Paula Saulama Porvoosta, Riitta Matikainen Joroisista, Sofia Sopanen Enonkoskelta, Timo Koivisto Porvoosta, Janne Andberg Vihdistä, Jukka Kytömäki Mäntyharjulta, Veijo Oinonen Kouvolasta, Jussi Miettinen Kuopiosta, Timo Heikura Joensuusta, Aleksey Kovzun Kotkasta ja Antti Pedrozo Porista.
Jäänveistokilpailuun valmistautuminen
Valmistelu ei sinänsä ole kovin iso homma - tehdään luonnos (toki tähän mennessä tein jo muutaman, syynä sääennusteen vaihtelu), pieni tarkistuslista työkaluista ja kerätään kaikki yhteen kasaan, Alexey kertoo kisaan valmistautumisestaan.
- Monia voi yllättää, kun näkee jäätaltat, vatupassin, silitysraudan ja palan alumiinia samassa kasassa, mutta näitä kaikkia käytetään jäänveistossa. Jäänveistoala on hyvin pieni ja näin ollen työkalujen hankinta on vaikeaa. Ison osan työkaluista veistäjät tekevät itse.
Suomessa veistäjän tärkein työkalu on ketjusaha (sähkö, moottori ja akku), mutta maailmassa on esimerkiksi kilpailuja, joissa moottori tai sähkölaitteiden käyttö on kiellettyä, Alexey kertoo.
- Haaveilen osallistumisesta sellaiseen kilpailuun tulevaisuudessa, uskon että jää avautuisi materiaalina aivan uudella tavalla.
- Ennen lähtöä ketjujen ja talttojen teroitukset tarkistetaan ja tarvittaessa teroitetaan. Jäätalttojen pitäisi olla yhtä terävät, kuin hyvä veitsi, jotta jäätä voisi leikata juuri siihen muotoon, kuin haluaa. Jäänveiston (kuten moneen muunkin materiaalin veiston) haaste ovat suuret kulut. Tänäkin vuonna olen ostanut työkaluja usealla sadalla eurolla. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jäänveistotaidetta on edistettävä Suomessa. Kyseessä on Pohjoismaihin keskittynyt taiteen laji, joka on ympäristöystävällinen ja materiaali itse on yksi kauneimmista tai jopa kaunein, jos joku kysyisi minulta, Alexey kuvailee.
Oli hienoa tavata muita kilpailijoita ja iso kiitos Jäälinna ry:lle ja Fohlin Kaj-Erikille kisojen järjestämisestä, Alexey kertoo kisaviikonlopun jälkeen.
Lähteinä käytetty Ylen ja Länsiväylä-lehden artikkeleita.